Bu Blogda Ara

30 Temmuz 2013 Salı

Güllaç

Ramazan güllaçsız olmaz bence
bir de mis kokulu ramazan pidesi olmadan olmaz.
Çok hafif sütlü bir tatlı olan güllaç midenizi yormaz şerbetli, ağır tatlılar yerine bence daha çok
tercih edilmeli ama bu güzelim tatlının seveni olduğu kadar sevmeyeni de var.
Benim çekirdek ailem severek yiyor bu tatlıyı vereceğim reçetede böyle çekirdek ailelere göre
bilirsiniz çoğu güllaç tarifi litrelerce süt ve şekerle hazırlanır bu tarifle küçük dikdörtgen ya da kare borcam büyüklüğünde tatlınız oluyor bitince tazesini yaparsınız.
Malzemeler:
6 tane güllaç yaprağı
1litre süt
1 buçuk su bardağı şeker(isterseniz daha az kullanabilirsiniz)
birkaç damla gül suyu
Yapılışı:
Bir tencereye sütü alıp üzerine şekeri ekleyip karıştırarak ateşin üzerinde şeker eriyip
süt ısınana kadar tutun asla sütü kaynatmayın
eğer sütünüz çok sıcaksa kullanmadan önce biraz soğumasını bekleyebilirsiniz.
Ben büyük bir tepside önce güllaç yapraklarından birini alıp ıslatıyorum ve sonra servis yapacağım kaba güllaç yapraklarını diziyorum her yapraktan sonra bolca süt üzerine gezdiriyorum
siz isterseniz servis yapacağınız kapta güllaç yapraklarını ıslatıp aralara bolca süt gezdirebilirsiniz.
Bütün yaprakları tek tek ıslatıp aralarına bolca süt gezdirdikten sonra en üst katına kalan bütün sütü döküyorum, merak etmeyin süt fazla gelmeyecek güllaç bütün sütü çekecektir.
10 dakika beklettikten sonra soğuması için buzdolabına kaldırıyorum.
Aralarda ceviz kullanmıyorum güllaçın rengini karartıyor diye üzerine serpmeyi tercih ediyorum
sizin zevkinize göre,fındık,antep fıstığı,tarçın ve gülsuyu tercihlerinden dilediğinizi kullanabilirsiniz
hatta arasına bir muhallebi yapıp dökebilirsiniz
tamamen size kalmış, daha büyük bir aileyseniz tarifi çoğaltarak yapabilirsiniz.
Afiyet olsun
İzgün

18 yorum:

  1. Ben de güllaçsız ve pidesiz ramazan olmaz diyenlerdenim. Hiç yapmak kısmet olmadı, umarım sizin tarifi bir gün denerim.

    YanıtlaSil
  2. Ellerine sağlık Sevgili İzgün, Güllaçı ben de pek severim, sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. hiç yemedim. Gül suyunu sevemediğim için denemedim. ama artık denemeliyim. AFİYETLE :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. denemelisin bence ablacım hatta gülsuyu koymadan yaparsan daha çok seversin bence

      Sil
  4. izgüncüm ellerine sağlık,ramazan dışında da bolca yaparım güllacı afiyetle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aslında ramazan haricinde de yapmak gerek doğru söylüyorsun
      sağol arkadaşım

      Sil
  5. canım merhaba ellerine sagllık..

    YanıtlaSil
  6. http://pinarintarifdefteri.blogspot.com/ canım merhaba elllerıne saglık...

    YanıtlaSil
  7. Evvelki gun yaptım ama tüm paketi kullanıp 2 kiloda süt kullanınca çok,fazla güllaç dediğin gibi.Çok kaldi ve bayatladi tabii.Benim sorum geriye kalan güllaç yapraklarını nerde nasıl ve ne kadar süreyle muhafaza edeceğim...Antalya gibicnemli bir yerde paketi açılmış güllaçyaprakları dayanırmı acaba?Ellerine sağlık arkadaşım enfes görünüyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Havvacım kalan güllaç yapraklarını güllaç paketinde ve ağzını iyice kapatarak buzdolanında saklıyorum tabi çok uzun süre durmaz en fazla 1 ay
      Antalyanın nemi ve sıcağında ben böyle çözüm buldum
      teşekkür ederim arkadaşım
      öpüyorum seni

      Sil
  8. Annem mükemmel yapar,söylemeden edemedim :)
    ama nedense aşure gibi güllacı da sadece zamanında yapar oysa ben her ikisini de az şekerli ve sulu olması kaydıyla tüm tatlıların üstünde tutarım.
    bir de gülsuyu olmadığında süt kokusu bence daha güzel kokuyor

    ellerinize ,yüreğinize sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende senin gibi düşünüyorum
      teşekkür ederim yorumun için
      sevgiler

      Sil
  9. Ellerine sağlık gerçekten sadece Ramazan'a özgü muhteşem bir tatlı. Afiyetler olsun...

    YanıtlaSil
  10. canım ellerine sağlık çok severim çok da hafif oluyor.
    valla sizleri çok özlemişim sevdiğim dostlarımdan gelen mesajlar. canım benim iyiki varsın. çok öpüyorum seni sevgiler

    YanıtlaSil
  11. Güllacı çok severim :))İyi Bayramlar.Bloğunu takibe aldım canım bana da beklerim.İstanbuldaki farklı mekan ve lezzetlerle ilgili paylaşım yapıyorum.Bana da beklerim.Sevgiler..

    YanıtlaSil

Görüşleriniz benim için önemlidir

Related Posts with Thumbnails