Ramazan güllaçsız olmaz bence
bir de mis kokulu ramazan pidesi olmadan olmaz.
Çok hafif sütlü bir tatlı olan güllaç midenizi yormaz şerbetli, ağır tatlılar yerine bence daha çok
tercih edilmeli ama bu güzelim tatlının seveni olduğu kadar sevmeyeni de var.
Benim çekirdek ailem severek yiyor bu tatlıyı vereceğim reçetede böyle çekirdek ailelere göre
bilirsiniz çoğu güllaç tarifi litrelerce süt ve şekerle hazırlanır bu tarifle küçük dikdörtgen ya da kare borcam büyüklüğünde tatlınız oluyor bitince tazesini yaparsınız.
Malzemeler:
6 tane güllaç yaprağı
1litre süt
1 buçuk su bardağı şeker(isterseniz daha az kullanabilirsiniz)
birkaç damla gül suyu
Yapılışı:
Bir tencereye sütü alıp üzerine şekeri ekleyip karıştırarak ateşin üzerinde şeker eriyip
süt ısınana kadar tutun asla sütü kaynatmayın
eğer sütünüz çok sıcaksa kullanmadan önce biraz soğumasını bekleyebilirsiniz.
Ben büyük bir tepside önce güllaç yapraklarından birini alıp ıslatıyorum ve sonra servis yapacağım kaba güllaç yapraklarını diziyorum her yapraktan sonra bolca süt üzerine gezdiriyorum
siz isterseniz servis yapacağınız kapta güllaç yapraklarını ıslatıp aralara bolca süt gezdirebilirsiniz.
Bütün yaprakları tek tek ıslatıp aralarına bolca süt gezdirdikten sonra en üst katına kalan bütün sütü döküyorum, merak etmeyin süt fazla gelmeyecek güllaç bütün sütü çekecektir.
10 dakika beklettikten sonra soğuması için buzdolabına kaldırıyorum.
Aralarda ceviz kullanmıyorum güllaçın rengini karartıyor diye üzerine serpmeyi tercih ediyorum
sizin zevkinize göre,fındık,antep fıstığı,tarçın ve gülsuyu tercihlerinden dilediğinizi kullanabilirsiniz
hatta arasına bir muhallebi yapıp dökebilirsiniz
tamamen size kalmış, daha büyük bir aileyseniz tarifi çoğaltarak yapabilirsiniz.
Afiyet olsun
İzgün
Ben de güllaçsız ve pidesiz ramazan olmaz diyenlerdenim. Hiç yapmak kısmet olmadı, umarım sizin tarifi bir gün denerim.
YanıtlaSilNesli bendensin :))
Silumarım denersin bir gün
Ellerine sağlık Sevgili İzgün, Güllaçı ben de pek severim, sevgiler.
YanıtlaSilteşekkürler Aysel
Silsevgiler
hiç yemedim. Gül suyunu sevemediğim için denemedim. ama artık denemeliyim. AFİYETLE :))
YanıtlaSildenemelisin bence ablacım hatta gülsuyu koymadan yaparsan daha çok seversin bence
Silizgüncüm ellerine sağlık,ramazan dışında da bolca yaparım güllacı afiyetle..
YanıtlaSilaslında ramazan haricinde de yapmak gerek doğru söylüyorsun
Silsağol arkadaşım
canım merhaba ellerine sagllık..
YanıtlaSilhoş geldin bloğuma :)
Silteşekkürler
http://pinarintarifdefteri.blogspot.com/ canım merhaba elllerıne saglık...
YanıtlaSilEvvelki gun yaptım ama tüm paketi kullanıp 2 kiloda süt kullanınca çok,fazla güllaç dediğin gibi.Çok kaldi ve bayatladi tabii.Benim sorum geriye kalan güllaç yapraklarını nerde nasıl ve ne kadar süreyle muhafaza edeceğim...Antalya gibicnemli bir yerde paketi açılmış güllaçyaprakları dayanırmı acaba?Ellerine sağlık arkadaşım enfes görünüyor..
YanıtlaSilHavvacım kalan güllaç yapraklarını güllaç paketinde ve ağzını iyice kapatarak buzdolanında saklıyorum tabi çok uzun süre durmaz en fazla 1 ay
SilAntalyanın nemi ve sıcağında ben böyle çözüm buldum
teşekkür ederim arkadaşım
öpüyorum seni
Annem mükemmel yapar,söylemeden edemedim :)
YanıtlaSilama nedense aşure gibi güllacı da sadece zamanında yapar oysa ben her ikisini de az şekerli ve sulu olması kaydıyla tüm tatlıların üstünde tutarım.
bir de gülsuyu olmadığında süt kokusu bence daha güzel kokuyor
ellerinize ,yüreğinize sağlık
sevgiler
bende senin gibi düşünüyorum
Silteşekkür ederim yorumun için
sevgiler
Ellerine sağlık gerçekten sadece Ramazan'a özgü muhteşem bir tatlı. Afiyetler olsun...
YanıtlaSilcanım ellerine sağlık çok severim çok da hafif oluyor.
YanıtlaSilvalla sizleri çok özlemişim sevdiğim dostlarımdan gelen mesajlar. canım benim iyiki varsın. çok öpüyorum seni sevgiler
Güllacı çok severim :))İyi Bayramlar.Bloğunu takibe aldım canım bana da beklerim.İstanbuldaki farklı mekan ve lezzetlerle ilgili paylaşım yapıyorum.Bana da beklerim.Sevgiler..
YanıtlaSil