Ramazan güllaçsız olmaz bence
bir de mis kokulu ramazan pidesi olmadan olmaz.
Çok hafif sütlü bir tatlı olan güllaç midenizi yormaz şerbetli, ağır tatlılar yerine bence daha çok
tercih edilmeli ama bu güzelim tatlının seveni olduğu kadar sevmeyeni de var.
Benim çekirdek ailem severek yiyor bu tatlıyı vereceğim reçetede böyle çekirdek ailelere göre
bilirsiniz çoğu güllaç tarifi litrelerce süt ve şekerle hazırlanır bu tarifle küçük dikdörtgen ya da kare borcam büyüklüğünde tatlınız oluyor bitince tazesini yaparsınız.
Malzemeler:
6 tane güllaç yaprağı
1litre süt
1 buçuk su bardağı şeker(isterseniz daha az kullanabilirsiniz)
birkaç damla gül suyu
Yapılışı:
Bir tencereye sütü alıp üzerine şekeri ekleyip karıştırarak ateşin üzerinde şeker eriyip
süt ısınana kadar tutun asla sütü kaynatmayın
eğer sütünüz çok sıcaksa kullanmadan önce biraz soğumasını bekleyebilirsiniz.
Ben büyük bir tepside önce güllaç yapraklarından birini alıp ıslatıyorum ve sonra servis yapacağım kaba güllaç yapraklarını diziyorum her yapraktan sonra bolca süt üzerine gezdiriyorum
siz isterseniz servis yapacağınız kapta güllaç yapraklarını ıslatıp aralara bolca süt gezdirebilirsiniz.
Bütün yaprakları tek tek ıslatıp aralarına bolca süt gezdirdikten sonra en üst katına kalan bütün sütü döküyorum, merak etmeyin süt fazla gelmeyecek güllaç bütün sütü çekecektir.
10 dakika beklettikten sonra soğuması için buzdolabına kaldırıyorum.
Aralarda ceviz kullanmıyorum güllaçın rengini karartıyor diye üzerine serpmeyi tercih ediyorum
sizin zevkinize göre,fındık,antep fıstığı,tarçın ve gülsuyu tercihlerinden dilediğinizi kullanabilirsiniz
hatta arasına bir muhallebi yapıp dökebilirsiniz
tamamen size kalmış, daha büyük bir aileyseniz tarifi çoğaltarak yapabilirsiniz.
Afiyet olsun
İzgün